Kozmetika

COSMOS

CERTIFIKACIJA PRIRODNE I ORGANSKE KOZMETIKE

POSLOVNI IZAZOV

Kao što potražnja za organskom hranom neprestano raste posljednjih godina, dobro informirani potrošači sve više posežu za onim proizvodima s natpisom "prirodno" ili "organsko" na policama kozmetičkih trgovina. Na tržištu postoji mnoštvo prirodne i organske kozmetike. Udruženja potrošača upozoravaju potrošače na oprez pri odabiru takvih proizvoda, jer je zakonodavstvo o kozmetici u EU nedovoljno definirano.

Na tržištu EU trenutno se smatra da se kozmetički proizvod može deklarirati kao prirodan ako sadrži najmanje 2% prirodnih sastojaka, to jest sastojaka biljnog, životinjskog, mineralnog, slatkovodnog ili morskog porijekla. Zakonodavni zahtjevi ne definiraju podrijetlo prirodnih sastojaka, što znači da se oni mogu uzgajati na konvencionalan način. Zahtjevi za organsku kozmetiku nisu definirani u zakonodavstvu EU-a.

RJEŠENJE

Nakon što su pojedine organizacije počele postavljati različite privatne norme, prepoznata je potreba za jedinstvenom, zajedničkom normom koja će koristiti kozmetičkoj industriji, međunarodnoj trgovini i potrošačima. Uz međusobnu suradnju nastao je COSMOS koji uključuje podjelu prirodne i organske kozmetike prema zahtjevima pojedinačnih normi šest osnivačkih organizacija: BDIH (Njemačka), BIOFORUM (Belgija), COSMEBIO (Francuska), ECOCERT (Francuska), ICEA (Italija) i SOIL ASSOCIATION (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Osnivačke organizacije okupljaju više od 1.400 certificiranih kozmetičkih marki i više od 24.000 proizvoda koji se prodaju u više od 40 zemalja. Krajem 2016. pojedine norme za certificiranje prirodne i organske kozmetike članova udruge prestali su se primjenjivati u EU-u, a COSMOS je postao jedina važeća norma.

ŠTO JE COSMOS?

Cosmos je međunarodna norma za prirodnu i organsku kozmetiku. Njegovo ime čine engleske kratice COSMetic Organic Standard. Zahtjevi norme definiraju dopuštene sastojke kozmetičkog proizvoda i ambalaže, uzimajući u obzir ukupni utjecaj proizvoda na ljude i okoliš. Cosmos definira zahtjeve za prirodnom i organskom kozmetikom. Za kozmetiku s oznakom Cosmos Natural, organsko podrijetlo sastojaka nije obvezno. Ako se koriste organski sastojci, oni mogu biti naznačeni na deklaraciji i mogu biti napisani u %, ali njihov se sadržaj ne smije pojavljivati na prednjoj strani proizvoda. Međutim, proizvodi s oznakom Cosmos Organic moraju biti izrađeni od najmanje 95% biljnih sastojaka organskog podrijetla, koji istodobno moraju predstavljati najmanje 20% ukupne težine.

DODATNE
INFORMACIJE

 

USLUGE CERTIFIKACIJE:      +385 (0) 1 6539 482          Kontaktirajte nas