ESG

Business

ESG IZVJEŠTAVANJE: “MALA I SREDNJA PODUZEĆA OTKRIVAJU NOVI SVIJET”

tra. 26 2023

Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) stupila je na snagu u siječnju 2023. u Europskoj uniji i upravlja nefinancijskim računovodstvom. Izvršni potpredsjednik Bureau Veritasa  Marc Boissonnet, objašnjava novu obvezu za izvještavanje o održivosti.

Što mijenja CSRD za korporativno izvještavanje o održivosti, koje će se primjenjivati od siječnja 2025.?

Kao prvo, standardiziraju se nefinancijski izvještaji o tvrtki. Danas je 11.000 tvrtki u Europi dužno izvještavati o nefinancijskim pokazateljima koja spadaju u spektar okoliša, društva i upravljanja (ESG). Međutim, ne postoje teme ili pokazatelji nametnuti za sve njih, a iz godine u godinu tvrtke mogu odlučiti hoće li neke informacije sakriti ili objaviti. To više neće biti moguće jer direktiva točno definira što svaka tvrtka mora izvještavati – slično kao što već funkcionira financijsko izvještavanje.  Morat će naznačiti ne samo može li okolina utjecati na njihovu aktivnost i financije, što je poznato kao financijska materijalnost, već i kako oni sami utječu na okolinu, što nazivamo materijalnošću utjecaja. CSRD uvodi ovo načelo dvojne materijalnosti. Sadašnja direktiva, pokrenuta 2014., usredotočuje se samo na jednostavnu materijalnost.

Druga velika promjena je postupna primjena ovog standarda na pet puta više tvrtki nego prije. Standard će se na kraju primijeniti na približno 55.000 tvrtki, uključujući strane tvrtke sa sjedištem u Europi, usklađujući izvještavanje svih aktera.

Ima li novih obveza u rezultatskom smislu?

Da, više nije samo stvar deklariranja emisija CO2 i podataka o potrošnji energije. Obveznici sada također moraju predstaviti plan za smanjenje emisija u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma. Nadalje, verifikatori održivosti morat će provjeriti jesu li ti planovi prikladni. Prije se izvještavanje o održivosti smatralo pod nadležnošću odjela financija, kojega su auditirala auditorska  društva, no sada će imati mnogo jači tehnički sadržaj. Ova direktiva je daleko od beznačajne. To i motivira i obvezuje tvrtke da djeluju na čestit način – vlade ne mogu same pokrenuti ekološku tranziciju.

Jesu li savezi zabrinuti zbog pritiska ekoloških standarda i rizika od gubitka konkurentnosti?

Izvještavanje zahtijeva vrijeme, ali je nužan korak. Kako se možemo pravilno uključiti u tranziciju okoliša ako se ništa ne mjeri? Da, ima cijenu, ali je neizbježna. Osim toga, kada tvrtke uključe klimu u svojim izvještajima o održivosti, to im omogućuje da razmotre je li izvještavanje prikladno za druge čimbenike okoliša, kao što su bioraznolikost, kružno gospodarstvo i zagađenje vode. A verifikatori će onda provjeravati i savjetovati. To je puno posla za velike grupe, ali oni znaju kako to raditi. Fokus bi trebao biti na malim i srednjim poduzećima. Oni otkrivaju novi svijet, a većinom nikada nisu radili ESG izvještavanje. Velike tvrtke će morati pomoći svojim dobavljačima da se pripreme.

Je li ova direktiva istovjetna obvezi “Duty of Care” za tvrtke, o kojoj trenutno raspravljaju europske institucije?

Ne. Za CSRD je kocka bačena – izglasano je nakon pregovora u prosincu 2022. Zakonodavni okvir je gotov i lopta je u dvorištu država članica koje ga moraju implementirati u svoje nacionalno zakonodavstvo do kraja 2023. Svi se pripremaju koristiti ovu novu direktivu za svoje izvještavanje.

Ovaj intervju je objavljen u  L'Opinion i dostupan je putem poveznice (na francuskom).